Одразу обмовимося, що не претендуємо на істину в кінцевій інстанції. Мета цієї статті розібратися з основними принципами розстановки меблів в закладах громадського харчування і дізнатися як правильно розставити столи в кафе, щоб інтер'єр вийшов затишним, зручним для гостей і співробітників ресторану. Нам важливо зануритися в тему і зрозуміти основні аспекти враховуються вами в прийнятті рішень при покупці меблів для своїх закладів. Крім цього дана стаття може бути цікавою і корисною початківцям рестораторам або дизайнерам. Отже:


Як розрахувати оптимальну кількість столів в кафе

Основне завдання, яке ставиться архітекторові при проектуванні ресторану полягає в тому, як забезпечити максимальну кількість посадочних місць і не порушити при цьому прийнятний рівень комфорту для гостей. В рамках цієї статті ми не будемо детально розглядати всі існуючі схеми розстановок. Відзначимо лише те, що за основу всіх варіантів беруться чітко розраховані інтервали між столами і стільцями, які необхідні для вільного переміщення обслуговуючого персоналу і гостей по залу. Однак всіх грошей не заробити, тому не варто захаращувати меблями весь доступний простір ресторану.


Типова помилка при меблюванні кафе:

столи в безпосередній близькості до входу в кафе! Наскільки б малим не було приміщення - не варто нагромаджувати столи прямо біля дверей

  1. по-перше гості не люблять сидіти біля входу, це психологічно некомфортно
  2. по-друге протяги від постійно відкриваються дверей в холодну пору року також не мають до трапези
  3. по-третє негатив отриманий від відвідування закладу навряд чи посприяє повторному візиту
Рішення:
  • Залишайте вхідну групу вільною
  • Краще організуйте при вході місце, де гості зможуть залишити парасольку в дощову погоду, зняти капелюха та плащ;
  • Додайте привертає увагу арт-об'єкт можливо вам вдасться отримати більше відвідувачів;
  • Встановіть на вході декоративні світильники, обігрівач з відкритим вогнем або гірлянди з цією ж метою.


Як розставити столи в кафе

Традиційно використовують рядне розташування обідніх груп. У кожному конкретному випадку слід враховувати розміри, конфігурацію приміщення, висоту стель і інші характерні особливості, такі наприклад як колони. Таки нюанси також сильно впливають на вибір форми столів. Вони можуть бути круглими, квадратними, прямокутними, овальними і навіть трикутними.


Останнім часом спостерігається тенденція робити закладу з одним загальним довгим столом і лавками по обидва боки. Така конфігурація дозволяє розмістити максимальну кількість гостей за одним загальним столом. Звичайно якщо такий варіант прийнятний для вашої концепції ресторану.


Існує також діагональна розстановка обідніх столів - воно буде виглядати природно в ресторані з залом правильної форми: квадрат або прямокутник.


Ще варіант: столики навпроти диванів, розташованих уздовж стін. Це класичний спосіб розстановки столів в кафе, який прийнятний в довгих і вузьких приміщеннях.


Експериментуйте з вільним плануванням. Використовуйте особливості приміщення для зонування: визначте зону для тих, хто забіг на філіжанку кави і тих, хто планує проводити ділові зустрічі за обідом.

Порада від Вілла Ванілла:

віддавайте перевагу нетривіальним рішенням в розстановці меблів в кафе і ресторані. Можливо саме нестандартний підхід додасть ту саму родзинку і індивідуальність вашого закладу, яка виділить вас з тисяч інших.


Кілька порад щодо вибору столів для кафе:
  • визначитеся з моделями: які столи будуть стояти нерухомо, а які можуть бути вільно переміщуються;
  • зробіть вибір: який саме про форми повинен бути стіл в кафе;
  • дизайн і колірна гамма: максимально використовуйте колір меблів, щоб підкреслити стилістику вашого кафе чи ресторану