Маленький ресторан - великі можливості: поради та ідеї меблювання

 Далеко не всі ресторани та бари в наших реаліях мають простору внутрішню площу або великі літні тераси: більшість закладів дуже обмежені кількома квадратними метрами, що в умовах мегаполісів вартують дуже великих грошей за кожен квадратний метр. Протягом багатьох років Вілла Ванілла допомогла багатьом рестораторам та власникам ресторанів. То ж цей допис, як про наш досвід так і про досвід фабрик виробників меблів для HoReCa, які ми представляємо в Україні, а саме про відповідь на основне питання:

Як оновити дизайн маленького бару: поради від Вілла Ванілла

Вигідне поєднання великого і маленьких столів для маленького кафе, дизайн інтер'єру невеликого ресторану

Обідні столи та стільці для ресторану

Забезпечення комфортних умов для відвідувачів є одним із головних завдань під час проєктування ресторану. Стільці для ресторану мають бути зручними, а столи - достатньо великими, щоб на них можна було розмістити їжу та напої. Для деяких проектів ми навіть розставляли посуд на столі щоб визначити необхідний розмір стільниці - тип закладу безумовно впливатиме на розміри обідніх столів. Столи для ресторану також мають бути такими, щоб їх можна було переставляти, створюючи необхідні конфігурації під будь-який формат авдиторії.

Використання маленького стола та стільців в закутку біля вхідної групи маленького кафе, дизайн інтер'єру невеликого ресторану

Безумовно максимально ефективними будуть столи з механізмом перекидання стільниці для компактного зберігання або прибирання зайвих стільців, або навпаки відновлення більшої посадки при пікових навантаженнях. Крім того вони ідеально підходять для швидкої адаптації простору під різні потреби, зберігаючи стильний вигляд. Теж саме стосується і стільців - навіть дерев'яні, барні або стільці з оббивкою можуть мати можливість штабелювання - це дуже і дуже зручно для повсякденного користування меблями а також під час прибирання приміщення, за вам подякує ваш персонал.

Штабелювання стільців для маленького кафе, дизайн інтер'єру невеликого ресторану

Також важливо, щоб місця для сидіння розташовувались з достатнім інтервалом, що дозволяє персоналу вільно обслуговувати гостей, а клієнтам мати певну приватність для бесід. В сучасних умовах також слід враховувати рекомендації з дотримання відстані між столиками не менш ніж 1,5 м.

Втім, є й інші зони, які можна ефективно використати:

  • Барна стійка, навколо якої можна поставити високі барні стільці (хокери) або барні табурети.
  • Скляні вітрини або бічні стіни, біля яких доречно розмістити довгі високі столи зі стільцями.
  • Кути приміщення, де можна також встановити високі барні столи для гостей, які вважають за краще стояти під час споживання.

Високий барний стіл та обідній стіл та стільці в закутку біля вхідної групи маленького кафе, дизайн інтер'єру невеликого ресторану

Особлива увага саме до барної стійки

Барна стійка є ключовим елементом у барі або ресторані. Це основний простір для приготування напоїв і страв (інколи єдиний), місце для оплати замовлень, а також зона для клієнтів, які поспішають та не мають часу присісти. Через важливу функцію барної стійки вона займає значну частину простору, тож потребує ретельного планування.

При проєктуванні барної стійки слід враховувати три основні фактори:

  1. Кількість персоналу, який працюватиме за стійкою.
  2. Обсяг страв та напоїв, що готуються в одному місці.
  3. Вид обслуговування, що надається клієнтам (лише кава, напої, аперитиви чи зона оплати?).

Шикарна барна стійка в невеликому барі, дизайн інтер'єру невеликого ресторану

Можливі різні рішення: від стійки, що займає всю довжину одного боку приміщення кафе чи ресторану, з одним проходом для персоналу, до стійки, яка огинає два боки приміщення і доповнена високими барними стільцями для клієнтів, які хочуть присісти.

Як облаштувати маленький бар або ресторан: ідеї від Вілла Ванілла

Коли простір дуже обмежений, візуальне сприйняття приміщення можна змінити за допомогою кількох простих прийомів. Перш за все, це колір: світлі та нейтральні відтінки або пастельні тони допоможуть візуально розширити приміщення та зробити його світлішим. Також можна виділити одну зі стін яскравим кольором, поєднуючи її з меблями та іншими стінами у білих або світло-сірих відтінках.

Прозорі барні стільці біля барної стійки, дизайн інтер'єру невеликого ресторану

Ще одним вдалим прийомом є використання дзеркал, прозорих перегородок для зонування, які відбивають світло та елементи інтер’єру, тим самим створюючи ефект більшого простору.

Дерев'яні барні стільці біля дзеркальної барної стійки, дизайн інтер'єру невеликого ресторану

Нарешті, світло має бути природним: яскраво освітлені приміщення, наприклад, де вся стіна виконана з вікон, одразу створюють відчуття легкості та простору. Також слід відзначити застосування таких меблів, як прозорі стільці з полікарбонату - це візуально зменшує навантаження, робить інтер'єр в буквальному сенсі прозорим!

Прозорі стільці з полікарбонату біля прозорої вітрини, дизайн інтер'єру невеликого ресторану

Підсумки ідей з дизайну маленького ресторану або кафе:

Завдяки правильному підбору меблів, таких як стільці для бару та столи, ретельно спланованому розміщенню зон для сидіння і використанню світлих кольорів та дзеркал, навіть маленький бар або кафе можна зробити затишним і зручним для відвідувачів. Інтер'єр, що поєднує функціональність та стиль, також створює враження більшого простору, що особливо важливо для закладів у великих містах з обмеженими приміщеннями.

Якщо ви хочете купити крісла та стільці для ресторану або оновити барну стійку, щоб додати функціональності та стилю - зверніть увагу на різноманітні дизайнерські рішення, які не тільки зроблять ваш заклад комфортним, але й привабливим для гостей. Звертайтесь до Вілла Ванілла зараз - і вже сьогодні ми допоможемо підібрати сучасні дизайнерські меблі, які підкреслять індивідуальність вашого закладу. Давайте разом робити цей світ красивішим та кращим!