ÄNG (Луг)

Цей самотній діамант розташований посеред хвилястих полів Ästad Vingård — одного з найбільших виноградників Швеції. Одразу скажемо що ресторан ÄNG — це дуже незвичайний кулінарний досвід відзначений зіркою Мішлена і він точно захопить всі ваші почуття. Навіть із самого початку він вражає оригінальним входом через оранжерею посеред квітучого поля. Цей дизайн спроєктований Norm Architects та мебльований японцем Карімоку, щоб створити взаємопроникну і неперевершену за почуттями взаємодію між архітектурою, їжею, вином, інтер’єрами та мистецтвом. Тут все продумано і створено, щоб зануритись в цю атмосферу та отримати винятковий досвід високої кухні з 19 страв.


Враження від ÄNG починаються ще до того, як ви увійдете всередину. Скрізь пишні луги, посіви та трави обабіч звивистої стежки, що веде гостей до блискучої оранжереї, яка височіє як сучасна та вишукана інтерпретація вивернутої назовні оранжереї. Міцний металевий каркас підтримує прозору конструкцію зсередини, він стоїть як геометрична призма просто посеред поля. Надзвичайно гострий і гладкий, дзеркально відзеркалює оточення.


Саме завдяки цим шведським пейзажам ресторан отримав свою назву від навколишніх лугів, новий ресторан ÄNG досліджує як поверхню, так і глибші частини шведського ландшафту, оскільки вид на болотисту місцевість із півдня додає ще більше душевного спокою.


«Ми сподіваємося дати кожному гостю довгу паузу, залишивши все інше позаду, і просто насолодитися всесвітом ÄNG. Це справді прекрасне місце, на яке можна подивитися та провести час, але це також місце відкриття для гостей і нас самих. Ми продовжуватимемо наполегливо працювати над креативністю та технікою, щоб знайти нові шляхи представлення скандинавської кухні та вина».
– Даніель Карлссон, генеральний директор і партнер, Ästad Vingård, Restaurang ÄNG


Невеликий трав’яний сад, що наближається до скляного будиночка, розкриває місцевий відтінок і підхід до кулінарного досвіду, який ви збираєтеся отримати. Захисна огорожа відкриває обмежений погляд на озеро поблизу, але дозволяє вам залишатися зосередженим там, де ви знаходитесь.


Тонкий провідником міцного зв’язку між рестораном ÄNG і навколишньою природою виступає зовнішня кам’яна підлога що продовжується всередині. Ви відкриваєте важкі скляні двері та продовжуєте цікаву подорож.

Коли ви проходите повз відкриту кухню зі стільницею з природного каменю та витворами мистецтва що органічно доповнюють враження легкості та пишності від скляного будинку. Потім ви сідаєте в вишукані меблі для ресторану від японської фірми Karimoku з масиву дерева та видимими деталями обробки деревини з м’якою оббивкою. Тепер ви відчуваєте, що сидите посеред поля з чистим небом над головою та вам стає очевидним, як цей простір зосереджується на взаємодії між природою та культурою, вловлюючи дух цього унікального місця.


Сім дерев’яних і кам’яних скульптур виготовлені на замовлення талановитим норвезьким художником Андерсом Пфеффером Гєнгедалем (Løvfall). Натхненний роками роботи у світі балету, він працює над враженнями від форми, перетворюючи натуральне дерево та камінь на чуттєві та виразні скульптури.


Коли персонал починає декантувати місцеве шампанське та презентувати приголомшливі закуски, виготовлені з домашніх продуктів, які змусять вас сидіти склавши руки та просто насолоджуватися 4,5-годинною паузою від повсякденної суєти коли сонце повільно заходить за галявину і стає спокійним і постійно мінливим фоном для приємного вечора.


Щоб підкреслити міцний зв’язок ресторану ÄNG із природою, частини меблів виготовлені із дерева за старовинним методом обробки деревини, який створює природні контури та необроблені текстури, ідеальні для атмосфери в ресторані.


Вибрані натуральні матеріали, такі як чистий дуб для меблів та елегантна кам’яна підлога, були дещо вдосконалені або оброблені, щоб зробити їх делікатнішими – так само як шеф-кухар Філіп Гемзель вдосконалює місцеві інгредієнти, які складають дивовижний смак дегустаційного меню з 19 страв.


Коли мова заходить про високу кухню, це взаємодія між багатьма елементами, які складають враження – від архітектури, дизайну та освітлення до смаку, запаху та звуків. Коли всі ці елементи збалансовані та добре налаштовані, саме тоді все поєднується, щоб створити унікальний досвід незвичайного.


«Фундаментальна мета ресторану Restaurang ÄNG, відзначеного зіркою Мішлена, багато в чому відповідають філософії дизайну Norm Architects щодо досягнення тонкого балансу між усіма чуттєвими відчуттями, які утворюють навколишній простір, гармонійну обстановку, де всі елементи підтримують один одного.”
– Пітер Еланд, Norm Architects


Тому об’єднання продуманих творів мистецтва та скульптур є важливою частиною інтер’єру та атмосфери ÄNG. Співпраця з данський дизайнером Сарою Мартінсен, додала простору тепла та нових стимулів.


З настанням вечора гостей відведуть до прихованого ліфта, який тимчасово завершить яскравий літній вечір, повільно проводжаючи вас під землю, і ви виходите в темний винний льох, схожий на катакомби, з приглушеною атмосферою та ігристими винами власного виробництва, а також високоякісні французькі лейбли.


«Зі зміною світла ми граємо на феномені світлотіні; техніка образотворчого мистецтва, яка використовується для зображення світла й тіні, оскільки вони визначають об’єкти, щоб досягти відчуття об’єму. При переході в тінь зір слабшає, а решта чуттів посилюється. Людина автоматично звертає більше уваги на звуки, запахи, смаки та дотики, і навіть інтуїція та інстинкт зміцнюються. Таким чином, дивовижний перехід і зміна обстановки підготує гостей до наступної частини цілісної вечері».
– Йонас Б’єрре-Поульсен, Norm Architects


Коли сомельє веде шлях між винними полицями, щоб вибрати пляшку для наступної частини вечері, ви також побачите тиху й темну обстановку лаунжу посеред простору, яка показує, що там ще так багато попереду.


Натхненні японськими садами каменів (Karesansui) із розчесаним піском і каменем, відомими своєю надзвичайною красою. Далі ми вирушили до Векше (Växjö), щоб зібрати готові скульптури зо створені природою з гігантського кар’єру. Важливим естетичним принципом, що лежить в основі цих сухих ландшафтних садів, є йохаку-но-бі, що означає «краса порожнього простору».


Навчившись у нині покійної легенди Масатоші Ізумі (Masatoshi Izumi), ми також бачимо сиру красу в камені та зрозуміли, що скульптура вже існує всередині – вам просто потрібно її відшукати. Тепер характерні кам’яні скульптури стоять як невеликі інтерпретації та симуляції навколишнього ландшафту, вітаючи вас, коли ви виходите з темряви винного льоху в головну їдальню через гігантські поворотні дерев’яні двері.


Прагнучи передати шведську природу та її естетику чесним і сучасним способом, ми розмістили невеликі вази, схожі на каміння з поля.


«Якщо ви любите їжу та вино, вишукана кухня – це щось особливе. Ви ніколи не хочете, щоб вечір закінчувався. З усім тим, сидіння за одним столом і тим самим стільцем, година за годиною, бере своє. Важко зосередитися протягом такої довгої вечері. Щоб залишатися гострим і повністю насолоджуватися кожною порцією, вам потрібні нові стимули. Щось, що пробудить вас і освіжить ваш розум».
– Даніель Карлссон, генеральний директор і партнер, Ästad Vingård, Restaurang ÄNG


З настанням вечора, а колірна гамма природи стає ще більш яскравою, кольори вибраних матеріалів у ресторані, здається, змінюються разом із цим; дуб набуває червоного відтінку, а відкрита кухня з сірого каменю виглядає м’якше.


Вечір повертається до скляного будинку, де цей унікальний досвід завершується, оскільки сонце вже сіло, і подаються десерти. Ресторан ÄNG справді є місцем, де як гості, так і персонал можуть досліджувати, вчитися, розвивати та створювати спогади.


Дизайн, який виділяється та поєднується водночас. М'який і мінімальний.